|
Forum |
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Cytaty,złote myśli...
05-07-2011 15:50:44
|
|
|
|
|
|
|
05-07-2011 15:49:19
|
|
|
Arturysta |
Gość |
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Cytaty,złote myśli.
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”Herbert Spencer |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Wiersze Krzysztofa Surmy..
05-07-2011 13:46:02
|
|
|
Arturysta |
|
Na forum od: 16-11-2010 14:25:10
Miasto: |
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Wiersze Krzysztofa Surmy
Nasz Kraj:
Ojczyzno gór i morza,
Od Tatr po Bałtyk.
Przez różne rejony,
Kresy i strony.
Mazowsze,Śląsk,i Pieniny,
To polskie dziedziny.
Im więcej będziemy trwać,
Swego kraju się trzymać.
To powróci i nikt nam tego nie zarzuci.
Bóg,Honor,Ojczyzna,
To powinno trwać
i siłę nam dać.
Bo ojczyznę gubimy,
i nie tak łatwo ją odzyskamy.
Czy znów radę damy,
Postawić na swoim. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Humor..
05-07-2011 12:28:20
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Humor
Lepper z kierowca wracali pewnej nocy swa limuzyna z dalekiej podróży.
Nagle wyskoczyła im świnia pod kola.
Nie przeżyła tego spotkania. Lepper widząc co się stało, kazał kierowcy iść wytłumaczyć wszystko rolnikowi i powiedzieć, ze wszelkie straty zostaną mu zrekompensowane.
Kierowca wrócił dopiero po godzinie z cygarem w zębach, butelka wina w reku: uśmiech na twarzy, potargane wlosy, poszarpane ubranie...
- Mój Boże, co ci się stało? - pyta Lepper.
- No cóż, rolnik dal mi wino, jego zona obiad, a ich 19 letnia córka, chwile szalonej niezapomnianej rozkoszy...
- Coś ty im powiedział?
- Ze jestem kierowca Andrzeja Leppera, był wypadek i świnia nie żyje..... |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Twórczość mieszkańców powyżej 18 lat..
05-07-2011 12:02:31
|
|
|
|
|
|
|
05-07-2011 11:56:02
|
|
|
Arturysta |
Gość |
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Cytaty,złote myśli.
"Dobry człowiek jest jak małe światełko.Wędruje poprzez mroki naszego świata i na swojej drodze zapala zgaszone gwiazdy."Phil Bosmans
"Dopóki czas macie,doboro czyńcie."św.Pawel z Tarsu
"I w ciężkiej chorobie tkwi dobro.Kiedy ciało słabnie,silniej czuje się duszę."Lew Tołstoj
"Małe dobro wielkiego złego nie ozdobi ani naprawi;małe zło wielkie dobro zepsuje.Andrzej Maksymilian Fredro |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
04-07-2011 13:57:15
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Cytaty,złote myśli.
"Dobroć jest największym skarbem ludzkości,lecz dopiero dobroć i rozum tworzą człowieka,a wzbogacone o talent-prawdziwego artystę."Stanisław Witkiewicz (ojciec)
"Dobroć jest ważniejsza niż mądrość,a uznanie tej prawdy to pierwszy krok do mądrości."Theodore Issac Rubin
"Dobroć nie może wypływać ze słabości,tylko z potęgi."Stanisław Ignacy Witkiewicz (Witkacy)
"Dobroć nudzi,gdy nie mamy jej w sobie."Stefan Kisielewski |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Twórczość plastyczna Arturysty..
04-07-2011 13:53:11
|
|
|
Arturysta |
Gość |
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Twórczość plastyczna Arturysty
Serdecznie witam i dziękuję!
Panie Ireneuszu i Panie Anthony,ja przede wszystkim muszę skończyć z tym"babci sr...."z tymi psychotropami(obecny który biorę kosztuje 410zł,z czego ja płacę 3,20zł,a podatnicy resztę!),bo mi w niczym nie pomagały,i nie pomagają,więc muszę wrócić do ziół,i nie tylko znowu będzie u mnie na posesji porządek(moje objawy są typowo depresyjne,plus wycofawcze ze świata,ale jak można mi się dziwić?!),ale i będę tworzył,i bardzo mnie cieszy że mogę mieć TU własną galerię jak się za pracę wezmę!Dziękuję ponownie!
Co do techniki,to są rysunki robione ołówkiem mechanicznym o grubości 0.5mm,zazwyczaj na kartkach ksero w formacie A4,i już planuję to samo robić,ale na connajmniej 2x większym płutnie farbą olejną.Prace te nie będą dla dzieci,a nawet dla wielu dorosłych,lecz nic na to nie poradzę jakie demony wewnętrzne we mnie się wychodowały przez te wszystkie lata,i które trzeba choćby sobie samemu wytłumaczyć by nie zwariować,a co dopiero innym by zrozumieli że nie jestem kto wie jakim potworem,tylko tworzę artystyczne psychoanalizy.Gdy zobaczycie moje"wizje",wiedzcie że każdy takie może mieć.Starczy się zastanowić jak by czyjeś wnętrze wyglądało na zewnątrz,i nie okłamywać tego cenzurą,choćby jakie"chore"by to nie było!Wiedzcie też że nie zrezygnuję z drugiej monety swojej tworczośći-tych kolorowych"esów-floresów",gdyż są to produkty nie wizji,analizowania,ale czystej intuicji.Oto parę z nich:

Dałem sobie też spokój z gadżetami do grafiki komputerowej.Nie mam nerwów coś od nowa opanowywać. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Wieść gminna..
03-07-2011 10:11:35
|
|
|
admin |
|
Na forum od: 20-11-2009 17:36:46
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Wieść gminna
Witam
W piątek pokonałem trasę Stary Grodków Nysa. Faktycznie pozostały kosmetyczne prace w Makowicach i na innych odcinkach. Faktycznie po banerach nic już nie zostało. Pardon, pozostały zdjęcia na tej stronie w zakładce proterty, blokady. Przyznam się że o remoncie drogi w kierunku stacji kolejowej nic nie wiem.
Pozdrawiam |
IP Logged
|
Proba 1 |
|
|
|
|
|
03-07-2011 09:58:55
|
|
|
admin |
|
Na forum od: 20-11-2009 17:36:46
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Witam
Też uważam że jest to oryginalne. Zastanawiam się nad tym czy ma ono jakiś swój tytuł ? , gdyż istnieje tutaj duże pole do popisu. Arturysto tak jak wcześniej Ci pisałem jeśli będziesz miał więcej takich prac to zrobię osobny blok na tej stronie tylko dla Twoich prac.
Pozdrawiam |
IP Logged
|
Proba 1 |
|
|
|
|
|
01-07-2011 15:08:28
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Wiersze Krzysztofa Surmy
Świat Wewnętrzny:
Tworzymy jeśli musimy.
Jedyne czego nie brak człowiekowi,to powietrza którym żyjemy,
i istniejemy.
Dzięki temu niewidzialnemu światu,świat duchowy wciąż nowy.
Świat zewnętrzny czasem niewdzięczny.
Bo i sumienie każdy człowiek ma,
Drugiemu podarować zawsze możne.
Należy od człowieka,
jego życia rzeka.
W tej wędrówce naszej,
Przez doczesny czas,
Po drugiej stronie rzeczywistości czeka nas wieczny czas. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
01-07-2011 13:02:43
|
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Odp:Wieść gminna..
01-07-2011 12:27:46
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Wieść gminna
[Anthony 01-07-2011]Pić szampana Adminie może i będziemy ale raczej chyba np. na któregoś Sylwestra na świetlicy (o ile się tam skrzykniemy i spotkamy) lub na jakimś zlociku userów naszego forum !!!
Panie Anthony,już w e-mailach pisałem o spotkaniu,bo Panu Ireneuszowi zależy na wystawie moich prac w Starym Grodkowie,no i jak już coś będę miał,nie mam nic przeciwko!Problem w tym że nic nie mam,bo się ostro zawiodłem na kosztownym sprzęcie dla grafików komputerowych,i zdecydowałem się na powrót do płutna,pendzla,i farb olejnych.(Nie mam pojęcia jak graficy mogą tworzyć tymi wariactwami!)Prawdopodobnie większość prac będzie taka jak tu pokazałem,tylko że w oleju,zamiast w 0.5mm ołówku.
Więc może się okazać że nie jedną okazje my,osoby lubiące coś budować,będziemy mieli okazje się spotkać. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
01-07-2011 12:17:27
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Wiersze Krzysztofa Surmy
Krzysiek prosił mnie bym zamieścił tu również jego numer.Jeżeli jest to problemem,by nie usuwać wiersza,zamieszczam go tu,w osobnym miejscu=508-182-306 |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
01-07-2011 12:16:13
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Wiersze Krzysztofa Surmy
Ludzki Dorobek:
Przecież tworzymy,
bo marzymy.
Mamy wymagania,
Po co neurotyczne myślenie.
Takie myślenie jest teraz w cenie.
Każdy chce mieć twory swoje zmory,
Które go dręczą bo człowiek się z nimi męczy.
Owszem istnieje sposób,
Każdy ma swój.
Proponuję sobie odpowiedzialność za to co robię.
Odbieram zapłatę w nie jedną ratę.
Tak tworzę,o Panie mój Boże.
Inaczej nie mogę,
lecz kto wierzy jak ja,
ze szczęściem radę sobie da.
--
Sens Bytu:
Finał jest koniec,
Biegnę po laury,dla chwili szczęścia.
Lecz gdy się przybliżę,
to widzę że mało.
Czy nie więcej,by się chciało.
Owszem,rzeczywistość jest jaka jest.
Lecz co chcesz to zobaczysz i odczujesz,
Gdy tylko spróbujesz.
"Masz mało,chcesz mieć wiele,
gdy osiągniesz,chcesz dalsze mieć cele."
Trwaj przy wartości,
Przyjmując w dom gości,
Mając to na uwadze,
Z wszystkim sobie poradzę. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Twórczość plastyczna Arturysty..
01-07-2011 12:15:07
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:

Trochę pracy mnie z tym wzięło poniważ w samym ImageShack nie nie zmodyfikowałem tych rysunków.Za ciaćkanie przepraszam ;).
|
IP Logged
|
Last Edited On: 01-07-2011 13:04:29 Autor Arturysta for the Reason
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Humor..
01-07-2011 12:08:02
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Humor
Rodzice przyłapali nie pełnoletniego syna jak wymykał się z mieszkania z latarką w dłoni.
- Dokąd to?! - pytają.
- Na randkę - przyznał syn.
- Ha! Jak ja chodziłem w twoim wieku na randki, to nie potrzebowałem latarki - zakpił ojciec.
- Tak... spójrz na mamę i zastanów się czy latarka to zły pomysł... |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Wieść gminna..
01-07-2011 07:41:11
|
|
|
Athony |
Gość |
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Wieść gminna
Wczoraj czy przedwczoraj Staremu Grodkowowi coś jakby "dostała się" od gminy nowa droga gminna (konkretnie nawierzchnia istniejącej tzw. "drogi")... To ta na początku wsi w kierunku PKP. Czyżby to miał być "ersatz" obwodnicy? I któż to mówił, że w St. Grodkowie nic się nie robi??? Któż to przynależność powiatową zmieniał ??? Teraz zaczynam rozumieć te zdjęte banery.. Nie pranie ci to, nie renowacja ich...A może ta nowa "drożyna" to miałby być "dodatek" do żądanej przez nas obwodnicy? Ja jakoś jednak aktualnie realistycznie skłaniam się ku tej pierwszej swojej opcji. Pić szampana Adminie może i będziemy ale raczej chyba np. na któregoś Sylwestra na świetlicy (o ile się tam skrzykniemy i spotkamy) lub na jakimś zlociku userów naszego forum !!! W każdym bądź razie raczej nie na otwarciu "starogrodkowskiego kanału ulgi komunikacyjnej wojewódzkiej 401-ki"... Tak myślę: Szczególnie po niezauważalnych efektach starogrodkowskiej sesji sprzed dwóch miesięcy. Pan Senator już był u Pana Miistra Infrastruktury w tej konkretnej naszej sprawie ??? Obiecał przecież nam to, że będzie tam "niebawem"... Ktoś może wie coś na ten temat ??? Któraś z funkcyjnych pań radnych gminnych zdaje się miała dobry kontakt z senatorem (wiem to ze swego rodzaju rozmów zakulisowych). Może ona się tutaj odezwie (ta pani radna oczywiście)... Przecież ona jakby ci też nasza jest przecie... No i ma łączność z mieszkańcami gminy na bank. Przecież ci jest funkcyjna. A pamięta ta pani radna jeszcze o starogrodkowskiej sesji i naszych potrzebach na 401-ce ??? No cóż: Ta "drożyna" do PKP: dobre i to, ale to nie to samo co obwodnica w swej istocie... Stare przysłowie mówi: "Jak się nie ma co się lubi - to się lubi co się ma". Cieszcie się ludziska małymi rzeczami, bo duże nie dla Was chyba niestety... Mawiał już kiedyś tak pewien minister: "Małe jest piękne". A u nas miało być też tak pięknie... A wyjdzie z tego chyba jak zwykle... Pozdrawiam: Zarówno tych co tutaj coś piszą jak i tych co tutaj wyłącznie czytają. (Stachu! Gdzie jesteś!!! Pojechałeś za ojro ???) |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Wiersze Krzysztofa Surmy..
30-06-2011 12:48:07
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Wiersze Krzysztofa Surmy
Witam!
Mam coś nowego dla Państwa,tym razem wiersze mojego kolegi poznanego w szpitalu,i zapewniam że jakość jego wierszy również obalą tą mitomanię na temat"debilizmu"osób dotkniętych problemami psychicznymi,która to mitomania służy bardzo małym ludziom dosłownie niczym pokarm z drożdży do ich wielkiego wzrostu!
Nie czepiając się więcej za te wszystkie lata opowiadania o mnie(i nie tylko)więcej,niż wiemy sami,oto wiersze mojego kolegi,Pana Krzysztofa Surmy!:
Dziś i wczoraj.
Ten czas minął,
bo jesteśmy w podróży która nigdy się nie kończy.
możemy się zatrzymać,
w tym co zwiemy teraźniejszością.
Ona jest tylko wtedy,
gdy nigdy czasu nie posiądziemy.
Aby żyć zgodnie z zasadą dobrego życia,
i cieszyć się właśnie chwilą obecną.
Zaakceptować to wszystko,
co w nas jest właśnie teraz.
Szczęście człowieka polega na zaakceptowaniu warunków w których się znajduje.
Słuchając słów które docierają,
dużą siłę mają.
Bratać się możemy,
poprzez ilość słów,
teraz znów.
Być jak kiedyś,
czy ja to pamiętam,
Twoje słowo,wspominając wciąż na nowo.
Dzięki Ci za to że mi siebie dałeś,
jak obiecałeś.
Moja część należy do Ciebie,
blisko jestem przy Tobie.
Teraz wiar mam,
bo Ciebie znam.
Jest mi błogo,bo teraz nie szukam nikogo. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
30-06-2011 12:45:26
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Cytaty,złote myśli.
"Kto biegnie za przyjemnością,chwyta cierpienie."Monteskiusz
"Rzeczywisty ból wystarcza,aby nas wyleczyć z cierpień urojonych."Samuel Taylor Coleridge
"Jedna godzina boleści więcej nas uczy niż sto dni radości."Karol Antoniewicz
"Jest taka cierpienia granica,za którą się uśmiech pogodny zaczyna."Czesław Miłosz
(Panowie,czy te aforyzmy o cierpieniu są Wam już nudne?Bo mam całą książkę innych.) |
IP Logged
|
|
|
|
|