|
Forum |
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Alt-Grottkau..
01-03-2011 16:38:03
|
|
|
Paul Eckert |
Gość |
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Alt-Grottkau
Paul Eckert u.Dorothea grüsst alle Alt -Grottkauer die mit bei der 800-Jahrfeier im August 2010 in Alt-Grottkau waren. War das nicht schön!Ich hoffe ,es wird nochmals eine solche Fahrt bald geben.Wer organisiert das?
|
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Wybory zamiast losowania na ślepo...
01-03-2011 14:50:53
|
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Tak,za komputerami i innym rozwojem!..
01-03-2011 14:42:40
|
|
|
Arturysta |
|
Na forum od: 16-11-2010 14:25:10
Miasto: |
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Tak,za komputerami i innym rozwojem!
Ja już nie mam sił do tego wszystkiego,jak ludzie prędzej dzięki temu GOPSowi zdychają jak psy,i jeszcze nikt za to nie odpowiada.Jest to strasznie przykre że pozwala się tym starszym już paniom odwalać w GOPSie lata ku emeryturki,zamiast je stamtąd wywalić by było miejsce dla pracowniczek młodych,sprawnych,i jeszcze z ludzkością(wiadomo że takie prace ludzi dehumanizują przez czas).
Pro-po tego toru żużlowego przed sklepem Bortów,mnie osobiście to nie obchodzi,gdyż wolę sobie powybrzydzać w cenach w mieście,i przede wszystkim nie widywać się z pewnymi ludźmi,i tylko po to o tym wspomniałem by ludzie faktycznie zajeli się czymś poważniejszym,niż robieniem fotek mojej rudery.Ludzie,czy to jest normalne?!Fotki robić mojej rudery(i to nawet nie mojej!),zamiast innych spraw,jak wspomnianego poligonu przed sklepem,czy drogi do torów kolejowych,bo całe podatki Starogrodkowian idą w Skoroszyce lub budowanie schodów do urzędu gminy 100 tysięcy razy! |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Cytaty,złote myśli...
01-03-2011 14:25:53
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Cytaty,złote myśli.
"Jakość wewnętrznego monologu przez całe życie to jest charakter." (Karol Irzykowski)
"Ból życia jest znacznie potężniejszy od zainteresowania życiem.Oto dlaczego religia będzie zawsze zwyciężać filozofię." (Rozanow)
"Nacjonalizm to choroba dzieciństwa.To odra ludzkości." (Albert Einstein)
"Nauka bez religii kuleje,religia bez nauki ślepnie." (Albert Einstein) |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
25-02-2011 22:51:54
|
|
|
Anthony |
Gość |
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Cytaty,złote myśli.
"Umieć kochać - do tego trzeba ukończyć szkołę cierpienia".
-Claude Lelouch-
"Wielu ludzi nie wierzy w Boga, ale w diabła wierzy".
-Fiodor Dostojewski-
Pozdrawiam "Autochtonów Forum" i "Stacha Nowicjusza" ... Stachu! A pociągnij za sobą "milijony" (starogrodkowian i okolicznych) jak to kiedyś pisał nasz Wieszcz Adam. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Odp:Tak,za komputerami i innym rozwojem!..
25-02-2011 22:33:00
|
|
|
Anthony |
Gość |
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
[Arturysta 09-02-2011 17:23:29]:
Poza tym,proszę wszystkich żeby ze mnie zleźli z tą moją"dzunglą",stodołą,itd.,bo należy mi się mieszkanie komunalne,ten dom nie jest mój,nie chcę w nim czekać aż zapadnie mi się na głowę,i można mnie,rencistę,zrozumieć z odrobiną dobrej woli.Czy nie bardziej należy mieć pretęsje do Bortów za ten poligon przed ich sklepem,śmiale konkurującym o wizytówkę wsi z samą remizą strażacką?Przecież położenie choćby asfaltu jest dla nich drobnymi z kieszeni.Proszę nie czepiać się dziada,bo boicie się pana.Dziękuję.
Wiem, gdzie się znajduje ta "posiadłość" o której piszesz. Kojarzę ją z oryginalnym banerem na okoliczność "protestu obwodnicowego". To przykre, że GOPS tak Cię "spławia". Ale tam to na porządku dziennym. Tam trzeba spełniać tzw "kryteria". Znałem takiego "mena" z terenu gminy co w ubiegłym roku w o niebo gorszym slumsie pomarł... Nie wiem jak było u niego z "kryteriami" ale chyba on je wyprzedził swoim zgonem... Miałbyś do niego z 5-7 km. Piszesz o "poligonie" przy sklepie... Bo ludzie to takie specyficzne istoty, które widzą źdźbło w oku a belki na drodze nie dostrzegają... A też bywają i tacy "respektowni" co to się boją aby im przypadkiem chleba w sklepie nie zabrakło (nawet po podwyżce)... A sprawa jest arcyprosta: "Nie ten sklep zabłocony to inny sklep kostką wyłożony". Pozdrawiam.
|
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Odp:Wybory zamiast losowania na ślepo...
25-02-2011 22:04:54
|
|
|
Anthony |
Gość |
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Wybory zamiast losowania na ślepo.
[Arturysta 23-02-2011 16:27:24]:
A co Wy na to żeby podatki z każdej wsi szły na jej osobną kupkę,by z jej kupki modernizować daną wieś?Wygląda na to że do tej pory wszystkie podatki z wszystkich wiosek szły tylko na modernizacje Skoroszyc.Czy jest to fair?!
Nie ma takiej opcji... Czy Skoroszyce, czy Grodków, Opole, Warszawa to jedna ustawa...
A popatrz na Gminę Grodków: miasto Grodków to państwo w państwie... Wioski to dostają pieniędzy tyle co kot napłakał... Kobiela wcale nie tak dawno "dowiedziała się" dopiero co to asfalt na drodze .
Jeszkotle = "zadupie", a mogłoby być "kurort"!!! A w mieście raj w porównaniu z prowincją... na tym chyba polega ta nowa demokracja. Pozdrowionka dla Stacha   . Jest Nas coraz więcej = coś się rusza na forum!!! Czyli jednym słowem myląc celowo tematy: "Jest lepiej!!! I wcale nie trzeba być spostrzegawczym!!!" - cyt. Własne naprędce stworzone. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
23-02-2011 16:27:24
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
A co Wy na to żeby podatki z każdej wsi szły na jej osobną kupkę,by z jej kupki modernizować daną wieś?Wygląda na to że do tej pory wszystkie podatki z wszystkich wiosek szły tylko na modernizacje Skoroszyc.Czy jest to fair?! |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Tak,za komputerami i innym rozwojem!..
21-02-2011 14:24:49
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Aha...skoro mowa o 40 gigowych dyskach,no to nie ma problemu żeby zainstalować na takich komputerach obydwa systemy.Program rozruchowy"GRUB"Linux'a bez problemu sobie radzi z wyborem OSu.Poza tym,ostatnio w gazetce CHIP znalazłem darmowego antywirusa COMODO do zastosowań zarówno komercjalnych,jak i prywatnych,jeżeli chodzi o Windows XP. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
21-02-2011 14:18:50
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Cytaty,złote myśli.
Chyba nie tylko mi miło że mamy nowego forumowicza!Witamy Ciebie Stachu!Oby jak najwięcej Starogrodkowian tu przybyło!
"Człowiek może sam dla siebie stać się takim kłopotem,że już nie wystarczy mu czasu na zajmowanie się czymś więcej." (Kapuściński)
"Często ludzie zaczynają dążyć do wielkich celów,gdy czują,że małe zadania są ponad ich siły.I nie zawsze bez skutku..." (Szestow)
"Dzięki miłości człowiek może rozwiązać generalny problem ludzkiego istnienia-przezwyciężyć uczucie osamotnienia." (Fromm) |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
21-02-2011 08:13:32
|
|
|
stachu |
Gość |
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Cytaty,złote myśli.
"Jestem człowiekiem i nic co ludzkie nie jest mi obce"
" Spałem i śniłem , że życie jest radością , obudziłem się i ujrzałem , że życie jest służbą ,
zacząłem służyć i ujrzałem , że życie jest radością! "
----
porównywarka cen |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
18-02-2011 15:04:13
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Cytaty,złote myśli.
"Ów naród żył jedną myślą,co podzielone przez jego liczbę,pozostawiało niewiele w głowie jednostki." (Jerzy Lec)
"Nie należy ani okrętu przytwierdzać do jednej kotwicy,ani życia opierać na jednej nadziei." (Epiktet)
"Nie uważałeś,jak robisz,więc rób jak uważasz." (Ludwik Puget,na pytanie syna,co robić z niechcianą ciążą)
"Pesymista to dobrze poinformowany optymista." (czeskie powiedzenie) |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Recepty kulinarne!..
18-02-2011 15:02:51
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Recepty kulinarne!
Mój rosół:Makaron zrobić z identycznego ciasta jakie podałem na swoje łazanki,pokroić na grube wstęgi,ugotować i zahartować.Jako wkład mięsny proponuję"paluszki"z proporcjonalnych sobie ilości z piersi kurczaka,wołowiny,i wieprzowiny.Mięso potem odcedzić,i wrzucić do bulionu na kostce Knorra(grzybek podczas gotowania bulionu doda ładnej barwy),z pietruszką i koprem,oraz posiekanym szczypiorkiem na samym końcu.Doprawić pieprzem i sosem sojowym wg.gustu(sosy firmy Tao Tao mają 2x więcej smaku niż firmy Kim Lan).Bardzo wszystkim polecam zastąpienie Maggi sosem sojowym.Owszem,jest trochę droższy,ale jest tego warty.Smacznego! |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
17-02-2011 01:42:45
|
|
|
|
|
|
|
16-02-2011 15:32:18
|
|
|
|
|
|
|
16-02-2011 15:29:10
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Ja uważam niech choć dzieci coś z tego mają,mogąc chodzić do szkoły w mieście,skoro już kompletnie nic innego nie mamy z tej wspaniałej gminy Skoroszyce,i już tyle chyba już dekad potwierdza że mieć nie będziemy,no i nie kryję że sam inaczej nigdy w życiu się nie doczekam tego należnego mi komunalnego.Kochani,piszecie o deszczu spod rynny,ale czy faktycznie macie racje iż może być jeszcze gorzej?Co do Leppera,sorry,ale bez kogoś takiego,który podpali opony na drodze,raczej szans nie ma na tą obwodnice.Dodam Wam do tego iż kiedyś czytałem artykuł o jakichś tam pseudokibicach,którzy zrobili sobie przystanek na jakiejś stacji w drodze do kolejnej zadymy,którą kompletnie zdemolowali.Ponieważ podobno ich było 50 na 1 gliniarza,Policja się tylko temu wszystkiemu przyglądała... |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
14-02-2011 19:54:56
|
|
|
admin |
|
Na forum od: 20-11-2009 17:36:46
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Recepty kulinarne!
Anthony
Pięknie zacząłeś swój post z dnia 28.01.2011. Już myślałem ż zaczynasz mi składać życzenia urodzinowe ( wszak tego dnia miałem urodziny ) a ................... Ty próbujesz mnie wsadzić na minę !!!. Sprawy kulinarne nie są moją mocną stroną i w tym temacie na tym forum nie będę aktywny.
Pozdrawiam |
IP Logged
|
Proba 1 |
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Odp:Wybory zamiast losowania na ślepo...
14-02-2011 19:40:27
|
|
|
Anthony |
Gość |
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
[Arturysta 14-02-2011 14:19:44]:
...w cywilizowanych krajach takie rzeczy się nie dzieją.Po prostu burdel na kółkach.Jeżeli nie chcecie postarać się odłączyć Starego Grodkowa od tego burdelu na kółkach(choć niejaki A.Lepper nie tylko swoje osiągnął,ale i wysoko w polityce zaszedł,tylko dlatego bo miał jaja),no to może mi być tylko smutno.
Arturysto! Myślę, że odłączając się od gminy Skoroszyce co proponujesz (czytaj: od Powiatu Nyskiego) trafili byśmy z deszczu pod rynnę. I to jeszcze pod rynnę ze słabym spadkiem, z której deszczówka nie specjalnie ma ochotę ściekać. Grodków/Brzeg to żaden "mocarz". Powiat nyski jest dużo mocniejszy od brzeskiego. W powiecie nyskim drzemie bardzo duży potencjał. W ramach województwa opolskiego powiat nyski jest pierwszy-drugi pod względem wielkości obszaru i liczby mieszkańców. Powiat brzeski to z grubsza tylko połowa nyskiego. Duży może więcej. To prawda. Grodków chyba od prawie 20 lat ma ambicje bycia powiatem. I cały ten czas kończy się tylko na ambicjach bycia powiatem... Dlatego szukają oni bez wytchnienia wsparcia/mocy we wioskach/gminach z nimi graniczących... Stąd też może i do Ciebie docierają takie sygnały i na swój sposób propozycje... Dodam, że nie jestem żadnym "tuzem" gminno/powiatowym aby mieć jakiś interes w przynależności nyskiej. Patrzę na to spokojnie i chłodno. Natomiast gmina Skoroszyce w powiecie nyskim stanowi tak "z grubsza" 5 % obszaru i ludności. Fakt, nie jest to dużo, ale sama Nysa ma 50 tys ludzi a cały powiat tak "na okrągło" 150 tys. A zważyć trzeba , że jeszcze są miasta Głuchołazy, Paczków, Otmuchów no i "miasto" Korfantów... Gmina Skoroszyce (wiejska) w ramach powiatu nyskiego mogła by "ugrywać" więcej niż daje się to odczuć obecnie. Jesteśmy na dziewięć gmin powiatu nyskiego tą trzecią od końca pod względem wielkości i ludności. To znaczy jesteśmy przed Pakosławicami i Kamiennikiem. Można by więcej wydzierać z tego powiatu ale trzeba by się mocniej starać i trochę bardziej chcieć. Jest to moim zdaniem do zrobienia. Pozdrawiam.
|
IP Logged
|
|
|
|
|
|
14-02-2011 19:39:33
|
|
|
admin |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Cytaty,złote myśli.
'Lepiej grzeszyć a potem żałować
niż potem żałować że się nie grzeszyło"
autor jest mi nieznany, i jest to dość dyskusyjne w zależności od aspektu. |
IP Logged
|
Proba 1 |
|
|
|
|
|
14-02-2011 19:17:05
|
|
|
admin |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Witaj Anthony
Na pewno nie można odebrać Cię jako złośliwca. Stwierdzam że masz bardzo bobre rozeznanie w sprawach Gminy w końcu mieszkasz w jednej z miejscowości tej Gminy. Co do planu perspektywicznego Starego Grodkowa to napisałem że jest jeszcze niedopracowany i miałem na myśli aspekty od strony mojego informatyka. Po prosty przy dużym przybliżeniu nie są czytelne numery działek mapy podkładowej. Polecam stronę Urzędu Miasta Opola : bu.um.opole.pl - tutaj jest podobny mankament jak w przypadku mojego planu i tak na razie musi pozostać.Nie zgadzam się z Tobą że brak jest oznaczeń poszczególnych obszarów. Onę są i to dokładnie opisane. Mojemu informatykowi zajęło to ok. godziny. Z tego co wiem to Gmina ma swojego informatyka chyba na etacie ??. Zobaczymy ile czasu jemu to zajmie. Jeżeli prawie rok to bądzie to porażka.
Co do popozycji Arturysty. Uważam tę propozycję za mało realną. Taki pomysł już raz rzucił Bronisław Urbański - patrz blok artykuły prasowe. Przypomnę takie powiedzenie że można trafić z deszczu pod rynnę. Przykład Andrzeja Leppera nie jest tu chyba najlepszym przykładem. Mężczyznę nie poznaje się po tym jak zaczyna ale ............................. .
Serdecznie pozdrawiam |
IP Logged
|
Proba 1 |
|
|
|
|