|
Forum |
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Cytaty,złote myśli...
14-02-2011 14:21:38
|
|
|
Arturysta |
|
Na forum od: 16-11-2010 14:25:10
Miasto: |
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Cytaty,złote myśli.
"Rysować to posiadać - to akt poznania pewniejszy i głębszy niż seks; jedynie marzenia lub śmierć mogą mu dorównać." (Modligliani)
"Wielbłąd może pracować nie pijąc przez cały tydzień.Człowiek może przez tydzień pić nie pracując." (Tuwim) |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Wybory zamiast losowania na ślepo...
14-02-2011 14:19:44
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Wybory zamiast losowania na ślepo.
...w cywilizowanych krajach takie rzeczy się nie dzieją.Po prostu burdel na kółkach.Jeżeli nie chcecie postarać się odłączyć Starego Grodkowa od tego burdelu na kółkach(choć niejaki A.Lepper nie tylko swoje osiągnął,ale i wysoko w polityce zaszedł,tylko dlatego bo miał jaja),no to może mi być tylko smutno. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
11-02-2011 22:56:16
|
|
|
Anthony |
Gość |
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Panie Irku! Nie chciałbym wyjść na złośliwca względem Pana czy Wsi dlatego napiszę tak: Mamy tutaj w Gminie Skoroszyce bardzo, ale to bardzo słabą Radę Gminy i to od kilku kadencji. Nie ma na stronie www. Gminy Skoroszyce od naprawdę dawna planu perspektywicznego kompletnego ze wszystkimi załącznikami... Tak Rada dba o politykę informacyjną swoich mieszkańców... Rada od urzędu się tego nie dopomina bo po prostu chyba ma mieszkańów głęboko w .... poważaniu. Albo (co jest bardziej prawdopodobne) nie do końca te rzeczy rozumie lub nie chce ich zrozumieć. W zasadzie żeby to dobrze czuć to raczej należało by mieć wykształcenie inżynierskie... A nawet w Urzędzie Gminy inżynierami (politechnicznymi) to w ogóle nie obrodziło. A do Rady dostają się ludzie "typowani" i nie koniecznie kształceni w tych kierunkach. Napisał Pan powyżej, że plan jest na razie prowizoryczny czy "w proszku". To co Pan tutaj wrzucił na stronę to tylko zarys planu. Diabeł zawsze tkwi w szczegółach. Brakuje symboli przeznaczenia inwestycyjnego na poszczególnych działkach. Może one jakieś tam są ale kompletnie są dla mnie nieczytelne. To sprawa w zasadzie najważniejsza decydująca o tym co na danej działce można wybudować. Część opisowa też odgrywa ważną rolę - szczególnie gdy pojawiają się komplikacje z inwestorem. Plan perspektywiczny powinien w zasadzie ułatwiać życie inwestorom. A w istocie to różnie bywa. Może Pan też czegoś w tym temacie już doświadczył w swojej działalności... Przykład: Choćby głośna sprawa sądowa (zarzut prokuratorski - prokuratura bodajże z Gliwic) pani burmistrz Nysy o sponsorowanie AZS Nysa (siatkarzy) przez inwestora wnioskującego o zmianę zapisu w planie perspektywicznym. To wcale nie jest nowość gminno-powiatowa. To po prostu "wylazło na wierzch". Bo co zostało w zaciszu gabinetów - o tym się nie mówi i się nie pisze...
Ostatnimi laty to wręcz protokoły z sesji Rady Gminy były wrzucane na stronę www gminy z niemalże rocznym opóźnieniem... I Radzie Gminy to tak jakby to wisiało i wcale nie przeszkadzało... Wójt tylko w sprawozdaniach pisał/mówił, że współpraca z radą układa się w zasadzie bardzo dobrze. Bo rada , w której nie ma opozycji to "śpiąca rada". A taką mamy w zasadzie tutaj chyba od 10 lat (od obecności w Radzie Doktora Blaumanna). I takie mamy plany perspektywiczne z "ginącą obwodnicą". Bo kto niby ma pilnować tych obwodnic w tej pięknej atmosferze cudownej współpracy. Bo o nepotyźmie to wolałbym już nic nie pisać - bo tak jednak lepiej. Do rady powinni startować ludzie bezinteresowni względem Urządu Gminy czy względem jej jednostek czy też służb. A jest jak jest. I każdy tutaj mieszkający wie doskonale kto jest czyim wujkiem/stryjkiem/ciotką/matką/ojcem itp itd.
Pozdrawiam. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
11-02-2011 15:49:05
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Drogi Anthony,wolałem tego nie podawać,bo jest to w końcu wieś,no ale już podam co o tym wszystkim moi znajomi mają do powiedzenia pro-po jak pan sołtys się wobec mnie wtedy zachował,choćby np."Ale słoma z buta.". |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
11-02-2011 15:37:05
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Szanowni Panowie,a co Wy na to żeby Stary Grodków całkowicie odłączyć od gminy Skoroszyce na rzecz gminy Grodków?Nie brakuje nam dochodowych podatników aby to się nie opłaciło gminie Grodków.Moim zdaniem,wiejskie gminy w ogóle powinny być zlikwidowane,bo są najzwyczajniej nieudolne,wręcz ciężkie podatki ich mieszkańców tylko napędzają istne burdele na kółkach.Już tyle lat mieszkańcy Starego Grodkowa płacą podatki gminie Skoroszyce by tamci urzędasy dostawały swoje wypłaty,a sami mieszkańcy dosłownie i kompletnie nic z tego nie mają.Jak ktoś jest frajerem,no to się go wyzyskuje... |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
09-02-2011 21:58:38
|
|
|
admin |
|
Na forum od: 20-11-2009 17:36:46
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Witam
Odnośnie wyborów sołtysa w Starym Grodkowie. Z tego co się dowiedziałem to była tylko jedna kandydatura więc wynik wyborów był do przewidzenia. Mamy starego/nowego sołtysa czyli Zbigniewa Doskocza. Swoją drogą to bardzo interesujący jest wynik wyborów na sołtysa w Chróścinie. Bez problemu dostałem w Gminie plan zagospodarowania przestrzennego Starego Grodkowa i zamieściłem go na tej stronie. Jest on jeszcze niedopracowany. A może by ktoś podpowiedział informatykowi z Gminy Skoroszyce aby Gmina na swojej stronie zamieściła plany wszystkich wiosek z gminy ?.
Pozdrawiam |
IP Logged
|
Proba 1 |
|
|
|
|
|
09-02-2011 21:05:54
|
|
|
Anthony |
Gość |
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Arturysto! O tym sołtysie to Twoi znajomi z Opola niech mówią prawdę i tylko prawdę a będzie dobrze.
Ciekawy jest również motyw, że mamy swojego człowieka na urzędzie sołtysa największej wsi w całej gminie Skoroszyce... Krzysztof Bryła - rodowity starogrodkowianin został wybrany sołtysem Chróściny !!! I to bezapelacyjnie. Gdyby Ktoś Go nie kojarzył to wystarczy pomyśleć o "muzykancie" z zespołu i wszystko będzie jasne. Zawsze uśmiechnięty, miły i uprzejmy - taki właśnie jest Krzysztof. Pozdrowienia. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Tak,za komputerami i innym rozwojem!..
09-02-2011 17:23:29
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Tak,za komputerami i innym rozwojem!
Poza tym,proszę wszystkich żeby ze mnie zleźli z tą moją"dzunglą",stodołą,itd.,bo należy mi się mieszkanie komunalne,ten dom nie jest mój,nie chcę w nim czekać aż zapadnie mi się na głowę,i można mnie,rencistę,zrozumieć z odrobiną dobrej woli.Czy nie bardziej należy mieć pretęsje do Bortów za ten poligon przed ich sklepem,śmiale konkurującym o wizytówkę wsi z samą remizą strażacką?Przecież położenie choćby asfaltu jest dla nich drobnymi z kieszeni.Proszę nie czepiać się dziada,bo boicie się pana.Dziękuję. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
09-02-2011 17:13:31
|
|
|
|
|
|
|
09-02-2011 17:08:22
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Cytaty,złote myśli.
"Tak jak medycyna nie przynosi żadnego pożytku,jeśli nie leczy chorób ciała,podobnie filozofia jest bezużyteczna,jeśli nie leczy cierpień duszy." (Porfiriusz)
"Kto w wolności szuka czegoś więcej niż ona sama,ten został stworzony na niewolnika." (Tocqueville) |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Recepty kulinarne!..
04-02-2011 13:38:35
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Recepty kulinarne!
Kochani,tak w nawiasie,nie myślcie sobie że ja codziennie tak sobie pojadam!Wiadomo natomiast że gdy jest wypłata,to jest na taką zabawę w kucharza. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
04-02-2011 13:35:44
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Cytaty,złote myśli.
"Im bardziej chore jest państwo,tym więcej w nim praw." (Tacyt)
"Przeciwności losu uczą mądrości,powodzenie ją odbiera." (Seneka)
"Wykształcenie to to,co pozostaje kiedy zapomina się rzeczy wyuczonych." (Skinner)
"Pesymista twierdzi,że wszystkie kobiety to nierządnice.Optymista nie jest tego zdania,ale ma taką nadzieję." (Tuwim)
"Psychiatria jest najbardziej zepsutą i bezwzględną dziwką alfonsa przemysłu farmaceutycznego." (Arturysta)
"Uprzejmość Anglików wyraża się w ich kłamstwach,uprzejmość Amerykanów wyraża się w mówieniu prawdy." (Bradbury) |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
04-02-2011 13:31:42
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Panie Ireneuszu,ja kompletnie na nic nie narzekam co do tematu sprzętu,ale zwłaszcza do XP konieczne będzie oprogramowanie antywirusowe,bo inaczej takie komputery co najwyżej pochodzą jakieś 2-3 tygodnie(jak te w ratuszu grodkowskim),a czasami nawet nie 2-3 dni.Pan tu rządzi,ale te Linuxy byłyby,no...Linuxami. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
02-02-2011 23:49:53
|
|
|
admin |
|
Na forum od: 20-11-2009 17:36:46
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Witam
Odpowiadam Arturyście. Odnośnie kwoty którą podałem to jest ona bardzo realna. Miałem na myśli komputery poleasingowe które można kupić za ok. 400,00 PLN brutto np. DELL GX280 Celeron 2.5GHz 512 MB 40GB CD z licencjonowanym oprogramowaniem Win XP PRO COA Tower. Monitor również poleasingowy LC za jakieś 300 PLN. Podaje przykładowy adres www.it-mania.pl .Wiele takich kupiłem i użytkowałem - sprawdziły się i nie jest to muzeum. Czy to nie wystarczy na początek ?. Czy te w Skoroszycach są bardziej wypasione ?. Potem DSL i router jakieś biurka lub stoły. Na początek powiedzmy 5 zestawów. Odnośnie pragmatycznych kwestii dalszego użytkowania to masz rację. Zgadzam się z Anthonym. Takie sprawami powinny zajmować się właśnie takie podmioty które wymieniłeś ale w gminie Skoroszyce są wioski bardziej liczniejsze niż Stary Grodków i jeden radny ze Starego Grodkowa może się "przebić" gdzieś około 2015 roku. Czas leci może spróbować znaleźć sponsora na te 5.000,00 i wystartować już w połowie tego roku ?. A za parę lat wymienić na coś nowego lepszego po "odstaniu" swojej kolejki.
Serdecznie pozdrawiam |
IP Logged
|
Proba 1 |
|
|
|
|
|
02-02-2011 23:01:44
|
|
|
Anthony |
Gość |
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Cytaty,złote myśli.
Dopóki walczysz - jesteś zwycięzcą.
Przede wszystkim powinniście wystrzegać się podejrzeń,
ponieważ są one trucizną zabijającą przyjaźń.
A to szczególnie jako inżynierowi "leży mi" od .....dziestu lat:
Natura incipit, Ars dirigit, Usus perficit. (Natura zaczyna , Sztuka kieruje, Praktyka wykańcza)
Wszystkie cytaty: Św. Augustyn |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
02-02-2011 22:36:21
|
|
|
Anthony |
Gość |
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Hmm... Mnie też poniekąd cieszy, że Pan Irek myśli o komputerach... Ale Arturysto Pan Irek nie musi czy wręcz nie powinien nawet zastępować Samorządu Gminnego. Gdyby taką ochotę czy gest na ten przykład miał ( i broń Boże nie zniechęcam Go do tego) to nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie... Ale w końcu fakt spędzenia młodości w Starym Grodkowie może stwierdzić bardzo wielu rówieśników Pana Irka...(i nie tylko rówieśników). Powodzenie w biznesie nie musi być wykładnią czy wymogiem zastępowania gminy w wykonywaniu jej ewidentnych zadań. Arturysto ! Sam fakt, że Pan Irek zajmuje się administracją tego forum, że ma kontakt z wioską swojej młodości, że jest tutaj znany, lubiany i rozpoznawany to już jest bardzo dużo plusów zwłaszcza w natłoku Jego codziennych obowiązków... Takie rzeczy jak plac zabaw dla dzieci, salka internetowa czy park - to ewidentne zadania gminy... Radny ze wsi, Sołtys, Rada Sołecka ba nawet organizacje pozarządowe (LZS, OSP, KGW, .... bo szkoła czyli Rada Rodziców to już tylko historia... ) to one powinny z uporem maniaka o takie rzeczy się dopominać w strukturach i organach gminy. Tutaj na forum można by "z grubsza" to ustawiać, wyłapywać potrzeby aby potem tematy dograć i brać, brać, brać - bo to się wsi należy jak przysłowiowemu koniowi obrok... Gdybyś zechciał przejrzeć choć "z grubsza" budżet gminy Skoroszyce na 2011r (na skoroszyckim bip jest dostępny) to byłoby to dla Ciebie przystępniejsze, łatwiejsze do przyswojenia i zrozumienia. Gmina wydaje z budżetu rocznie bodajże około 17 milionów PLN na 10 sołectw (wsi). W tych 10 wsiach jest też Stary Grodków... Potrzeba tylko siły przebicia...
I spokojnie takie (mimo wszystko drobne) inwestycje, o których piszesz powinny tam jak najszybciej zaistnieć w 2012 roku - bo tegoroczny budżet już Rada Gminy uchwaliła i raczej jest na dzisiaj "pozamiatany" tzn nie do ruszenia. Pozdrawiam.
PS. Proszę nie odbierz tego mojego postu źle. Nie miałem zamiaru ani celu wymądrzać się ani też pouczać Cię na ten temat. Miałem z tym trochę styczności i to co wiem to po prostu piszę i dzielę się tym. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Cytaty,złote myśli...
02-02-2011 15:52:48
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Cytaty,złote myśli.
"Pokaż mi moich przyjaciół,a podam Ci swoją przyszłość." (Znalezione na profilu kolegi,autor nieznany)
"Nie oczekujcie na sąd ostateczny.On odbywa się co dzień." (Camus)
"Jedynym grzechem jest egoizm,bo z egoizmu wychodzi każdy grzech." (Edgar Cayce) |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Tak,za komputerami i innym rozwojem!..
02-02-2011 15:49:45
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Bardzo mnie ucieszyła wiadomość że Pan Ireneusz myśli nad komputerami dla nas,i chciałbym się podzielić swoimi pomysłami w związku z tym po czasie namysłu!Jeżeli jest mowa o 5000zł,wiadomo że te komputery nie będą demonami wydajności,więc uważam że jak najbardziej powinno się na nich zainstalować Linuxy(najnowszy Ubuntu jest może jeszcze prostszy niż XP)żeby nie zamulać je jeszcze bardziej oprogramowaniem antywirusowym za który trzeba jeszcze dodatkowo zapłacić,i co parę lat dopłacać za odnowę licencji,nie wspominając już że trzeba byłoby również zapłacić za Windows dla każdego komputera,z którym to systemem i tak zawsze nic tak do końca nie wiadomo,bo wirusy się wpierw odkrywa,a dopiero potem"leczy".A jeżeli już będzie potrzeba na jakiś program windowsowy,program kompatybilacyjny dla Linuxa z programami windowsowymi,"Wine", bardzo prawdopodobnie sobie nieraz jeszcze lepiej poradzi,niż sam Windows,jak choćby z niektórymi grami(znam to z autopcji,mając stertę gazetek z windowsowymi grami,i nie tylko,lecz bez samego Windows tylko OpenSUSEem).Myślę że byłoby to super alternatywą dla panów zza sklepu(wiadomo co tam robią bo nie mają nic ciekawszego),bo każdy musi się zgodzić że ten internet jest niezłym narkotykiem jak już się go trochę pozna.W celu wytłumaczeniu co i jak wystarczy w dzisiejszych czasach 7-9 latka,więc z nauką nie byłby aż taki problem,do czego wisiałaby instrukcja.Uważam że problemem byłoby wciągnięcie ludzi w ten wirtualny świat,dla których komputer i internet nadal są czarną magią,i na to polecam zawieszenie na ścianie za komputerami tabliczki z adresami jak najbardziej ciekawych,i potrzebnych mieszkańcom stron www,np. na temat rolnictwa,KRUSu,zmian w prawie(a Polska należy do czołówki świata w wydziwianiu w prawie),itp.,jak i żeby również wisiała tablica szkolna z kredą(lub taka na pisaki z pisakiem)gdzie sami mieszkańcy mogliby zapisywać ciekawe i przydatne strony odkryte przez samych siebie.I bardzo ważne byłoby żeby korzystanie z tych komputerów było płatne choćby symbolicznie,bo w Grodkowie w ratuszu jest prawdziwy problem,wręcz udręka z dziećmi grającymi w gierki internetowe,choć wisi regulamin że komputery nie służą do grania.Taki pan pracujący tam może sobie zwracać im na to uwagę,na co dzieci klikają sobie na kartę Naszej Klasy,i po chwili z powrotem wracają do grania,a człowiek musi czekać,i czekać,i się wściekać,bo dzieci grają pomimo że im nie wolno.Jeżeli korzystanie z komputerów będzie płatne choćby 50gr-1zł za godzinę,wiele dzieci będzie wolało zachować sobie pieniążki na tego loda czy chipsy,i pograć po zjedzeniu loda za darmo u kolegi czy koleżanki,niż wydawać je na komputer,a jeżeli już nie,no to zawsze trochę tych młodych cyber sportowców będzie to zastanawiało co dzisiaj będzie lepsze.Takie jest moje zdanie.Problemem też będzie załatwienie kogoś kto będzie to wszystko nadzorował,bo ktoś będzie musiał,i nikt za darmo nie będzie tyle godzin przy tym siedział.Będzie trzeba komuś za to płacić,i niestety na tym mój optymizm się zamienia w pesymizm że kiedyś nie będę musiał jeździć do Grodkowa na internet,chyba że czegoś nie wiem.
Będąc już w temacie,Panie Ireneuszu,Opera jest naprawdę świetną,nawet wspaniałą przeglądarką,ale znowu nie ma jak z niej pisać na forum starygrodkow.pl(proszę sprawdzić),więc trzeba się męczyć"Firemułem".Zgłaszałem ten problem producentowi Opery,ale niestety nic to nie dało.Byłbym wdzięczny gdyby Pana informatyk nie dyskryminował mojej ukochanej Opery!Dziękuję! |
IP Logged
|
Last Edited On: 02-02-2011 15:54:45 Autor Arturysta for the Reason
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Miło byłoby nam wszystkim.....
01-02-2011 17:59:11
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Miło byłoby nam wszystkim...
Czy chodzi Panu o ten pusty plac za przystankiem w kierunku Grodkowa?No trochę jest to szantażowaniem kogoś,no ale tam.Faktycznie coś by tu trzeba było zrobić,bo pod tym względem jest to straszne iż młodzi ludzie z Chróściny,Skoroszyc,i pewnie nie tylko,mają gdzie się podziać,a w Starym Grodkowie można tylko buty psuć łażeniem tam i z powrotem po chodniku.Niech choć te mamy z tymi bobasami mają miejsce dla siebie i dzieciaków. |
IP Logged
|
|
|
|
|
|
Tytuł:Odp:Recepty kulinarne!..
01-02-2011 17:49:51
|
|
|
Arturysta |
|
|
|
|
Forum :
Dyskusja ogólna
Temat:
Recepty kulinarne!
Serdecznie dziękuję za komplement!Wstyd że panie tu się nie wypowiadają.Co do tych moich zwariowanych przepisów,no to chyba każdy kraj wytworzył własną,indywidualną kuchnię właśnie dzięki przeróżnemu eksperymentowaniu.Uważam że nic nie jest w tym złego żeby kuchnie nadal rozwijać eksperymentami,zwłaszcza gdy jak najbardziej jest taki eksperyment do zjedzenia(czasami się nie udaje).
Mój chlebek drożdżowy:Wpierw wysuszyć w piekarniku gdzieś 5-10 plasterków wyraźnie słonej wędliny,tak aby potem dało się je pokruszyć i zmielić w młynku na kawę na w miarę możliwy proszek(nie polecam zastąpienia tej części procedury i składu mielonką mięsną ze względu na smalec zawarty w niej i grudki mięsa jakie pozostaną później).Potem solidnie miksować w mikserze szklankę mleka z pół szklanką słodkiej śmietany,z 2-3 jajami,2 małe kostki sera topionego,lub 1 dużą kostkę sera topionego,parę ząbków zduszonego czosnku,małą garść łuskanego słonecznika,pół kostki drożdży,i doprawić miksturę ziołami prowansalskimi,koprem,pietruszką,bazylią,łyżeczką kurkumy,i Ziarenkami Smaku od Winiar do smaku.Miksturę z miksera wylać do większego naczynia,i dodać ładnie przysmażoną na maśle posiekaną cebulkę,mączkę mięsną z wcześniej wysuszonych plasterków wędliny,dodając pół na pół mąki tortowej i mąki ziemniaczanej aż do uzyskania zgrabnego ciasta.Dać się wszystkiemu"pogryźć"około godzinę,półtora,po czym jeszcze raz ciasto pomęczyć ręcznie,znowu trochę odczekać,i uformować na naczyniu posypanym mąką w chlebki lub bułki,i wstawić do odpowiednio rozgrzanego na ciasto drożdżowe piekarnika aż będą w sam raz upieczone.Może kupę zabawy,ale poznacie na końcu że było warto.Goście będą wniebowzięci byle głupimi kanapkami!Osobiście proponuję z serkiem Philadelfia z plasterkiem łososia,lub najzwyczajniej z masłem i plasterkiem pomidora posypanym solą. |
IP Logged
|
|
|
|
|