Forum
Witaj Gość   [Zaloguj]
«pierwszapoprzednia21222324252627282930następnaostatnia»
 Tytuł:Odp:Wieść gminna.. 14-01-2011 15:33:38 
Arturysta
Na forum od: 16-11-2010 14:25:10
Miasto
Forum : Dyskusja ogólna
Temat: Wieść gminna

Anthony,ja się postarałem,lecz z takim odzewem człowiek raczej traci tu czas,i nie do mnie o to pretensje. 

IP Logged
 Tytuł:Odp:Miło byłoby nam wszystkim..... 14-01-2011 15:27:11 
Arturysta
Miasto
Temat: Miło byłoby nam wszystkim...

Przepraszam,ale wiadomo że chodzi o zchodnich,a człowiekowi coś tam czasem może się pokićkać.Na drugą część nie będę się wypowiadał...

IP Logged
 Tytuł:Odp:Wybory zamiast losowania na ślepo... 13-01-2011 23:51:50 
Anthony

Gość
Temat: Wybory zamiast losowania na ślepo.

Panie Irku!

Wiem dobrze, że inwestycja w postaci obwodnicy to sprawa niełatwa i bardzo złożona. Niemodlin, ba nawet Nysa ma spore problemy tego typu mając mieszkańców będących senatorem czy marszałkiem sejmiku wojewódzkiego...  Tylko, że ich droga jest krajowa. a my tutaj mamy bodajże 401 tylko wojewódzką. Jest to plus dla nas. Bo do Opola bliżej i łatwiej. Ale najważniejszym faktem popierającym moją rację wymogu "przebojowca" jest to, że radni ostatnich kadencji przespali/zaniedbali/nie dopilnowali/coś w tym stylu  uchwalania Planu Perspektywicznego Zagospodarowania Gminy. To jest wymóg podstawowy każdej inwestycji, a drogowej to już w szczególności. To jest istne abecadło inwestycyjne. A przez te dwie , może nawet trzy ostatnie kadencje ci panowie, o których Pan pisał byli chyba na zmiany radnymi gminnymi (o ile mnie pamięć nie myli).  Po prostu to zostało zawalone "do szpiku kości". Nie wierzę, że pozostałym 14-tu radnym gminnym ta obwodnica by "nie leżała" bo i czemu? . Środki finansowe, dokumentacja itp to rzeczy wtórne, bo sprawa leży tam , gdzie ją zawalono. Czytałem o tym kilka dni temu na www.bip.skoroszyce/akty prawne/protokoły z sesji rady gminy (któryś z ostatniej seryjnej wrzutki dokonanej już chyba w tym roku !!! tj.  po około jednej ciąży opóźnienia-zwłoki). Jest to tam jaskrawie wyartykułowane. I to boli...  Gdybym się mylił w tym temacie com napisał - to z góry przepraszam tego kogo by tutaj coś dotknęło. Tak ten stan rzeczy odbieram.  Pozdrawiam.

IP Logged
 Tytuł:Odp:Odp:Wieść gminna.. 13-01-2011 22:23:45 
Anthony

Gość

[admin 13-01-2011 20:39:46]:

Witam

Odpowiadam Anthony'emu. Przyznam się szczerze że miałem taki pomysł aby wrzucić w tym bloku fotkę zza sklepu ale zrezygnowałem. Tam po prostu nie ma nawet takiej ławeczki jak w Wilkowyjach. Poza tym Ci Panowie  którzy tam przesiadują są z innej ''półki'' niż ci z Wilkowyj. Ponadto nie chciałbym mieć poprzebijanych opon i powybijanych szyb.

Pozdrawiam

Ireneusz Kowalski.

Panie Irku!  (bo tak krócej i też nie brzydko)

Tak na wstępie tytułem wyjaśnienia skąd tutaj się wziąłem. Nie rejestruję się, bo nie jest to konieczne i wolałbym aby tak zostało (puki co - bo dalej to przyszłość pokaże). Ze Starym Grodkowem trochę mnie łączy a gminę Skoroszyce znam jak przysłowiową własną kieszeń. Od urodzenia na jej terenie mieszkam . Nie mam "zapędów" politycznych chociaż polityka nie jest mi obca. Mam swoje poglądy w tej dużej i w tej małej polityce ale nigdy w nich jakimś specjalnym oszołomem nie byłem i myślę że tak już zostanie. Bo standardowy wiek średni mam chyba już za sobą. Chociaż dobrze by było czuć się wiecznie młodym... Piszę to aby Pan miał świadomość z kim ma Pan do czynienia chociaż "z grubsza".

Ze swej strony to nawet trochę zazdroszczę St. Grodkowowi co nieco tej strony, tego forum bo te duże (ponad tysiąc nawet niemalże dwutysięczne) wsie w gminie tak się nie mobilizują. Jak tam coś ruszyło to krótko hulało i kończyło się niebawem. A tutaj całkiem przyzwoicie się to zapowiada. Myślę, że sposobem na uruchomienie mieszkańców na forum czy stronie mogły by być tematy typu sprzedam/kupię  (zwłaszcza elektronika, części, starsze samochody  itp) , ogłoszenia różnego typu, cenniki. Bo o koncetrtach tu nie ma co marzyć. Arturysta zrobił dobry ruch z przepisami (nie tylko dla Pań - bez złośliwości z KGW). Poprostu to co "kręci" młodzież. Jak młodzież się ruszy - to i trochę starsi dołączą. To się da zrobić. Tylko potrzeba wiary i wytrwalości. A widzę/wydaje mi się że tego Panu nie brakuje.

Jeżeli chodzi o "aparacik" i tyły sklepu to jest to na swój sposób temat moim zdaniem odrobinę "kręcący". Tak myślałem, bo we wsi to kościół sklep, remizo-świetlica, boisko i finito...  Panów B z tego sklepu znam/lubię/poważam/szanuję - zwłaszcza Seniora. Ale powiem Panu, że też mi to Wilkowyjami tak pachniało w czasie pisania tematu. Tylko oni tam ławeczkę mają z frontu a nie z afrontu... Może zmobilizuje to dostawę farby i fachowca wiosennego na tyły (no i boki) sklepu. Byłoby tam przyjemniej. Zwłaszcza, że sklep ten taki dość mikry nawet. Pana B (Seniora) zna chyba na pewno 99% gminy jako człowieka z klasą i poczuciem humoru. Dlatego myślę, że takie drobnostki (żeby nie napisać pierdoły) jak to tutaj traktuje On jak należy czego doświadczaliśmy już wielokrotnie w przeszłości.

Natomiast o szyby i opony w samochodzie proszę się nie bać bo w St. Grodkowie naród spokojny (dowód namacalny - spokój na forum) no i reszta taka sama jak w całej naszej prowincjonalnej Polsce... Chociaż przysłowie czy hasło reklamowe głosi: "Przezorny zawsze ubezpieczony" - tak na wszelki wypadek...      Pozdrawiam. 

IP Logged
 Tytuł:Odp:Wybory zamiast losowania na ślepo... 13-01-2011 21:10:08 
admin
Na forum od: 20-11-2009 17:36:46
Miasto

Witam

Odpowiadam Anthony'emu na post z 11.01.2011. Sprawa obwodnicy jest złożona i bardzo skomplikowana. Jej powstanie nie zależy od tego czy ten albo tamten jest ''przebojowy''. Ale puszczm wodze fantazji i wirtualna obwodnica Starego Grodkowa powstaje ...?. Mam więc taki pomysł aby ją "ochrzcić'' imieniem tego ''przebojowego", to wtedy na przecięcie wstęgi też na 100 % przyjadę.

Pozdrawiam

Ireneusz Kowalski

IP Logged
Last Edited On: 13-01-2011 21:13:58 Autor admin for the Reason
Proba 1
 Tytuł:Odp:Odp:Wybory zamiast losowania na ślepo... 13-01-2011 21:00:34 
Anthony

Gość

[Arturysta 13-01-2011 15:14:15]:

Anthony,ja mieszkałem 12 lat w USA.Kur....cze,czemu tam ludzie nie byli tacy bezinteresownie złośliwi,zawistni,wredni,itd,itd,itd,jak tu?!Co do tych kur,tarzających się w satysfakcji z czyjejś bezradności,niczym prosiak we własnym łajnie,jak najbardziej chodziło mi właśnie o sąsiadów,choćby tych omalże na przeciwko ode mnie.Matko,co im złego biedny człowiek zrobił!Dzięki za wsparcie,i wiem że są w Starym Grodkowie również dobrzy ludzie,i pozostaję przy swoim że ci źli zawsze mogą się zmienić na lepsze.

Arturysto!

To co piszesz jest prawdą w 100%. Bo Polak a szczególnie Polak w Niemczech wyznaje zasadę: "Homo homini lupus". W Niemczech to szczególnie jest wyraziste. Tam masa Polaków przebywa. Jak Cię ktoś podpieprzy za cokolwiek - to bądź pewny, że zrobił to twój rodak. Pracę z gardła by Ci wydarł, podpieprzył na polizei  - gdyby tylko mógł... To wiem bo znam to z autopsji.

W Polsce znam takich cwaniaków, co to pracą nie skazili się ani troszeczkę a opieka lepiej ich traktuje niż własne dzieci. I tutaj jest klucz skąd ta zawiść , o której piszesz. Oni poprostu boją się, że skończy się im ta sielanka. Mam trochę rodziny w USA (właśnie na Dzikim Zachodzie - Texas) i często rozmawiam z nimi przez Skype. Tam nie ma lekko. Tam żeby żyć to trzeba z siebie dać trochę więcej niż tu. Tutaj można pogrywać sobie w kulki i układać się w urzędach. Jednym słowem trzeba d...   lizać urzędnikom, działaczom i jest spoko.

No i tutaj ludzie widzą cudze pod lasem a swego pod nosem nie dostrzegają...   Potrzebują sensacji, żeby było o czym plotkować... pod sklepem, na chodniku albo miłe panie przy kawce...         Pozdrawiam.

IP Logged
 Tytuł:Odp:Miło byłoby nam wszystkim..... 13-01-2011 20:53:03 
admin
Miasto

Witam

Odpowiadam Arturyście. We wcześniejszych postach dwa razy użyłeś zwrotu '' wschdni sąsiedzi ". Czy aby Tobie nie pomyliły się kierunki geograficzne ????. Ponadto użyłeś zwrotu '' zgermanizować '' który uważam za niewłaściwy. Aż boję się pomyśleć co sądzisz o stronach www które są np. w wersji językowej polskiej , niemieckiej i angielskiej.

Serdecznie pozdrawiam.

Ireneusz Kowalski.

IP Logged
Proba 1
 Tytuł:Odp:Wieść gminna.. 13-01-2011 20:39:46 
admin
Miasto

Witam

Odpowiadam Anthony'emu. Przyznam się szczerze że miałem taki pomysł aby wrzucić w tym bloku fotkę zza sklepu ale zrezygnowałem. Tam po prostu nie ma nawet takiej ławeczki jak w Wilkowyjach. Poza tym Ci Panowie  którzy tam przesiadują są z innej ''półki'' niż ci z Wilkowyj. Ponadto nie chciałbym mieć poprzebijanych opon i powybijanych szyb.

Pozdrawiam

Ireneusz Kowalski.

IP Logged
Last Edited On: 13-01-2011 20:43:57 Autor admin for the Reason
Proba 1
 Tytuł:Odp:Wieść gminna.. 13-01-2011 15:28:25 
Arturysta
Miasto

Ja się przyznaję bez bicia że jestem stanowczo za głupi by nadawać się na polityka,lecz dostrzegam że jeszcze większe nieszczęście jest tym,iż jestem na tyle mądry by zdawać sobie sprawę że obecni politycy również są za głupi by nadawać się na polityków,z czego oni nie zdają sobie sprawy.Dlatego jestem za tym aby cały naród przeciwstawił się głosowaniu na polityków,w zamian domagając się ogólno-krajowych badań na IQ zarówno intelektualne,jak i emocjonalne(by wykluczyć psychopatów i socjopatów),i by tak wyłonionej grupie dać tą jedną kadencje na sprawdzenie się,bo może się okazać że samo IQ nie wystarcza,że wręcz nieraz ważniejszy jest silny charakter.Wydaje mi się jednak o wiele bardziej prawdopodobne że już po jednej takiej kadencji nikt nie chciałby widzieć polityka na oczy,bo to rozum lepiej się sprawdzi w kierowaniu ciałem,a nie "narząd samo-zachowania się"(i nic więcej).Ile razy można to samo,i to samo,i to samo wałkować,że przed wyborami wierzy się kłamczuchom w gruszki na wierzbie(a nawet w drugą Irlandię),a po wyborach wszyscy plują sobie w brody że znowu nie wyciągli mądrego wniosku z ostatnich wyborów?Ja jestem za tym aby każdy pilnował swoje pod nosem,i wara każdemu kto co z kim robi w sypialni,ale podobno system emerytalny tylko dzieci mogą uratować.Więc jakim prawem się pozwala homoseksualistom chodzić po szkołach i młodzież zarażać prawdziwą homofobią,bo czym innym jest aż taka niechęć do własnego gatunku,że nie jest się w stanie utrzymać go w istnieniu?Powtarzam,wara każdemu co kto z kim robi w swojej sypialni,zwłaszcza mieszkańcom wsi gdzie najtrudniej przychodzi ludziom szacunek wobec cudzej prywatności,ale choćby z tym powinno się coś rozsądnego rozważyć,bo inaczej nic dobrego w przyszłości nas nie czeka jeżeli nie chcemy hurtowo przywozić do Polski zdrowych na głowy Arabów,jak np.Francja,by ktoś na nas robił.Ludzie,czy chcecie siedzieć z duszą na ramieniu obok arabki w autobusie,bojąc się kiedy lada chwila wyleci w powietrze,wraz z całym autobusem?Przecież to nie są żarty,lecz codzienność mieszkańców wielu krajów,i nikt temu strachowi nie jest winien poza samymi autorami.Jakoś Chinczyków czy Murzynów nikt się nie boi.Trzeba patrzyć w przyszłość,i odpowiednie ludzie powinni się tym zajmować. 

IP Logged
 Tytuł:Recepty kulinarne!.. 13-01-2011 15:19:52 
Arturysta
Miasto
Temat: Recepty kulinarne!

Zacznę ten temat własnymi inwencjami kulinarnymi.
Pierogi serowo-mięsne:Do zwykłego farszu mięsnego na pierogi z mięsem wystarczy dodać wiórki sera mozarella(nie inny ser).Niebo w gębie gwarantowane(ale póki pierogi są ciepłe)!

Ciasto na łazanki:Proponuję zrobić ciasto na kefirze lub/i zwykłym,bezsmakowym jogurcie z jajami,koniecznie z dodatkiem sera topionego(tajemniczy składnik).Wszystkie składniki najlepiej wpierw zmiksować w mikserze,i dopiero potem dodawać do mąki tortowej.Na koniec wywałkować nie na mące,lecz na ryżu solidnie zmielonym w młynku na kawę.Zwykły,kupny makaron w łazankach jest wprost świętokradztwem!Jaka dobra gospodyni powie że nie jest to grzechem?!Łazanki z tym ciastem są bardzo dobre z kontrastem słodyczy pokrojonej końskiej kiełbasy.Koninę możecie kupić w najbliższej masarni od dworca PKS w Brzegu.

Ziemniaki duszone:Ziemniaczki dobrze ugotować,i podczas tłuczenia tłuczkiem dodać w miarę średnio-dobrze/dobrze oszkloną cebulkę w ćwiartce kostki masła,2 ząbki zduszonego czosnku,pół szklanki tłustej,SŁODKIEJ śmietany,sporo suchego lub pokrojonego kopru,no i znowu sera topionego.Doprawić solą i pieprzem.Wszystko polać kwaśną śmietaną i posypać posiekanym szczypiorkiem.Ludzie,narkotyk,a nie ziemniaki!

Jak podacie jakieś swoje receptury,następnie podam Wam przepis na swój chlebek drożdżowy!

IP Logged
 Tytuł:Odp:Miło byłoby nam wszystkim..... 13-01-2011 15:16:32 
Arturysta
Miasto

Panie Ireneuszu,ja Panu wrogiem nie jestem,wręcz Pana namawiam by już na tą wiosnę zorganizować konkurs kulinarny w Starym Grodkowie dla całej gminy.Pan sołtys tak jeździ by zrywać biednemu człowiekowi jego wywieszki o mieszkanie komunalne,choć żyje w warunkach które w niejednym kraju zakwalifikowałyby go na osobę bezdomną,więc na pewno mu nie przeszkodzi pojeździć po wszystkich wsiach gminy żeby rozreklamować taki konkurs(ma lepsze rzeczy do roboty?).Osobiście mi się wydaję iż starczy by główną nagrodą była jakaś w miarę fajna kuchenka mikrofalowa by niejeden mąż przywiózł nam swoją żonę z jej arcydziełem kulinarnym.Pan Gawor z pewnością Panu pomoże w pokryciu kosztów nagród.A co do radia internetowego,ks.Marek miałby skąd grzmieć np.na Świadków Jehowy,których religijność najśmielej można porównać do kibicowania pseudokibiców,i są oni prawdziwą rakowizną niszczącą prawdy Boże.Fajnie również byłoby gdyby Pan na stronie,lub forum,codziennie zamieszczał jakąś złotą myśl,np."Człowiek jest bogiem,kiedy śni,i tylko żebrakiem,kiedy myśli"(Hoelderlin),"Mędrzec nie mówi co wie,głupiec nie wie co mówi"(przysłowie tureckie),itd.,itd.Taka złota myśl na każdy dzień by nie tylko Panu ludzi przyciągała,ale by również Panu ich wzbogacała.
Ja sobie kupuję gazetę Angora,i często nie dokańczam czytania artykułów o finansach i emeryturach,bo ból głowy mi nie pozwala.Nie wiemy co nas czeka,ale cieszmy się i świętujmy póki możemy!

IP Logged
 Tytuł:Odp:Wybory zamiast losowania na ślepo... 13-01-2011 15:14:15 
Arturysta
Miasto

Anthony,ja mieszkałem 12 lat w USA.Kur....cze,czemu tam ludzie nie byli tacy bezinteresownie złośliwi,zawistni,wredni,itd,itd,itd,jak tu?!Co do tych kur,tarzających się w satysfakcji z czyjejś bezradności,niczym prosiak we własnym łajnie,jak najbardziej chodziło mi właśnie o sąsiadów,choćby tych omalże na przeciwko ode mnie.Matko,co im złego biedny człowiek zrobił!Dzięki za wsparcie,i wiem że są w Starym Grodkowie również dobrzy ludzie,i pozostaję przy swoim że ci źli zawsze mogą się zmienić na lepsze.

IP Logged
 Tytuł:Odp:Odp:Wybory zamiast losowania na ślepo... 12-01-2011 22:51:05 
Anthony

Gość

[Arturysta 12-01-2011 14:55:11]:

Pro-po mojego ustosunkowania,np. do wyborów,przez mękę z moją sklerotyczną babcią nieraz miałem pętle na szyi(ale by to zrobić,wpierw trzeba być zdolnym do zabójstwa-jak nie jest się zdolnym,to nie jest się w stanie nawet popełnić samobójstwa,ale za innych biedaków tej gminy nie mogę się wypowiedzieć),a panie z pomocy społecznej gminy Skoroszyce miały tylko mi do powiedzenia bym poszedł do domu opieki.Te panie z pomocy społecznej gminy Skoroszyce nadal tam pracują,zamiast siedzieć za takie numery w kiciu,więc jak mogę być z czegokolwiek zadowolony?

Kochani,macie nas biedaków za zera,pasożytów,itp.,gdy tak naprawdę można nas porównać do psa zaprzęgniętego do pługa,czy konia przywiązanego do budy by na złodziei w nocy szczekał,i rozmaite kury podwórkowe gdaczą z radochy jak pies sobie nie radzi z oraniem,czy koń z złodziejami,i jest bardzo człowiekowi z tym"mile".Każdy ma swoje miejsce w społeczności,i takie urzędy jak gminne ośrodki pomocy społecznej powinny pomagać takim ludziom w odnalezieniu swoich miejsc(bo np.mamy i taty tylko nam życie zniszczyli),a nie nas dosłownie wykańczać.Oraj psem pole,a koniem pilnuj posesji,albo zmądrzej,gmina Skoroszyce.

Arturysto!

Pisząc : "Kochani, macie nas za biedaków za zera, pasożytów ..." jeżeli możesz - to napisz do kogo to sformułowanie kierujesz? Kto jest tymi "Kochanymi". Może mieszkańcy? Może tzw władza? Ja żadną władzą w każdym razie nie jestem.

Odnośnie tych skojarzeń psa, konia i kur:  Domyślam się, że chodzi Ci o urzędników, czy radę, czy może opiekę społeczną , której "nie trawisz"...  Też nie jestem miłośnikiem ich talentów z prostej przyczyny: Oni tak mało ich posiadają, że nie ma się czym zachwycać...

Współczuje Ci osobistych problemów życiowych, o których piszesz - bo tylko tyle mogę zrobić dla Ciebie, chociaż tak szczerze nie wiem czy tego współczucia potrzebujesz ode mnie. Ale próbuj o ile możesz jeszcze mocniej uwierzyć w siebie. Może trochę w ludzi, bo nie wszyscy są źli. Trafiają się też w porządku. Ale to są Twoje sprawy osobiste , od których mi wara...

Ci, o których myślałeś - tutaj masz rację , że mają nas w d.... . Mieszkańcy też to odczuwają, bo nawet chyba tego forum nie specjalnie potrzebują. Bo milczą, o ile cokolwiek tutaj czytają. Zakłamanie to czyni. Trochę zazdrość międzysąsiedzka. Takie czasy nam nastały. Niby jakaś tam wolność jest ale samo życie wredne jest i bezwzględne. Pozdrowienia.

IP Logged
 Tytuł:Odp:Wybory zamiast losowania na ślepo... 12-01-2011 14:55:11 
Arturysta
Miasto

Pro-po mojego ustosunkowania,np. do wyborów,przez mękę z moją sklerotyczną babcią nieraz miałem pętle na szyi(ale by to zrobić,wpierw trzeba być zdolnym do zabójstwa-jak nie jest się zdolnym,to nie jest się w stanie nawet popełnić samobójstwa,ale za innych biedaków tej gminy nie mogę się wypowiedzieć),a panie z pomocy społecznej gminy Skoroszyce miały tylko mi do powiedzenia bym poszedł do domu opieki.Te panie z pomocy społecznej gminy Skoroszyce nadal tam pracują,zamiast siedzieć za takie numery w kiciu,więc jak mogę być z czegokolwiek zadowolony?

Kochani,macie nas biedaków za zera,pasożytów,itp.,gdy tak naprawdę można nas porównać do psa zaprzęgniętego do pługa,czy konia przywiązanego do budy by na złodziei w nocy szczekał,i rozmaite kury podwórkowe gdaczą z radochy jak pies sobie nie radzi z oraniem,czy koń z złodziejami,i jest bardzo człowiekowi z tym"mile".Każdy ma swoje miejsce w społeczności,i takie urzędy jak gminne ośrodki pomocy społecznej powinny pomagać takim ludziom w odnalezieniu swoich miejsc(bo np.mamy i taty tylko nam życie zniszczyli),a nie nas dosłownie wykańczać.Oraj psem pole,a koniem pilnuj posesji,albo zmądrzej,gmina Skoroszyce.

IP Logged
Last Edited On: 12-01-2011 15:33:36 Autor Arturysta for the Reason
 Tytuł:Odp:Miło byłoby nam wszystkim..... 12-01-2011 14:31:49 
Arturysta
Miasto

Drogi panie Ireneuszu,jak najbardziej proszę żadnym szantażom nie ulega,NIGDY!No ale my nadal nie mamy szarego pojęcia o co naszym wschodnim sąsiadom tak strasznie chodzi,i osobiście tylko proszę o krótkie sprostowanie.Jest coś jak Gadu Gadu,Tlen,i nie tylko.Mogę tylko za siebie napisać iż próbowano zgermanizować tą stronę.Niech Pan nam udowodni że jest inaczej,no i od czasu do czasu zwróci na nas uwagę również innymi sposobami.Serdecznie dziękuję!

IP Logged
Last Edited On: 12-01-2011 16:05:33 Autor Arturysta for the Reason
 Tytuł:Odp:Miło byłoby nam wszystkim..... 11-01-2011 23:44:51 
admin
Miasto

Witam

Odpowiadam Arturyście. I tutaj się zgadzam z Arturystą z jego postem z dnia 07.01.2011. Jest wiele programów tłumaczących lecz sprawdzają się przy bardzo prostych zdaniach lecz przy zdaniach złożonych i rozbudowanych oraz skrótach myślowych są już problemy. Wiele tematów na tym forum zainicjował Heinz Eckert lecz nie pozyskał wielu adwersaży. Jest on osobą po studiach i z pewnością zna język angielski lecz nie mogę wpływać na niego aby pisał w tym języku. Jest on w tej chwili nieaktywny choć przegląda tę stronę. Wycinanie jego postów przeze mnie było by bardzo niegrzeczne. Myślę że język polski będzie teraz dominującym językiem na tym forum. Ja nie jestem poliglotą i nie władam w stopniu dostatecznym językiem niemieckim. Absolutnie nie napisałem że jest Pan głupi !. Protestuję. Niech Pan ze swojego postu wytnie zdanie ze słowem Chróścina i spyta kogoś postronnego o jaką gminę chodzi w tym poście !.  Idąc dalej to bardzo cenny pomysł aby sprowokować nowe tematy i zachęcić ludzi do działania oraz udoskonalić tę stronę. Ja osobiście mam pomysł na kamerę ON LINE lecz to droga sprawa i przyszłościowa. Myślę że z komputerami i dostępem do internetu w Starym Grodkowie nie jest aż tak źle. Co do innych poruszonych tematów to się nie ustosunkuję bo ten post byłby za długi. Dodam tylko że szantażom nie ulegam.

Serdecznie pozdrawiam

Ireneusz Kowalski

IP Logged
Proba 1
 Tytuł:Odp:Wybory zamiast losowania na ślepo... 11-01-2011 22:54:41 
Anthony

Gość

Mieszkańcy tak się garnęli do kandydowania w wyborach jak tutaj na forum garną się do pisania postów...   Wiem coś o tym ale o tym może kiedyś potem.

I właśnie dlatego wybór między kandydatami był taki a nie inny... Tych Panów, których wymieniłeś jako mieszkańcy naszej gminy już dobrze znamy nie od dzisiaj. Wiemy doskonale czego po Nich można się spodziewać.  Wiele sobie nie obiecuj, ale obym się mylił...  Czekało się na "nową siłę" w Radzie Gminy , która teraz w przededniu "ciągle wirtualnej obwodnicy" jest potrzebna jak nigdy dotychczas. Nie piszę tego złośliwie ale Ci Panowie moim zdaniem nie są na tyle "przebojowi" aby temu sprostać. Obym się mylił i oby obwodnica mimo wszystko stała się faktem... Bo to chyba dla wsi jest najważniejsza sprawa "na wczoraj". Obiecuję ze swej strony, że wtedy na jej otwarciu zamelduję się na 100% i przyznam się jako "Niegodny Powątpiewający Niewierny Tomasz".   Pozdrawiam.

IP Logged
 Tytuł:Odp:Wybory zamiast losowania na ślepo... 11-01-2011 21:54:12 
admin
Miasto

Witam

Odpowiadam Arturyście. Nic złego nie napisałeś !!. Jak dla mnie to za mało konkretów i nie ujawniłeś jakiej opcji politycznej sympatyzujesz i jak do tej pory nie ustosunkowałeś się do wyników wyborów w Gminie Skoroszyce. Pardon. Poruszyłes konkret a mianowicie brak zatoczki i wiaty w Chróścinie dla autobusów jadących w kierunku Grodkowa. Ta sprawa jest w gestii zarządcy drogi wojewódzkiej nr 401. Lokalna WŁADZA może jedynie pisać petycje z wiadomym skutkiem. Należy tutaj  zadać pytanie czy w tej sprawie cokolwiek czyniła, czyni lub będzie czyniła. Odpowiadam Anthony'emu. Do czasu wyborów reprezentantem Starego Grodkowa w Radzie Gminy Skoroszyce był Ryszard Czajkowski. Po wyborach jest Ryszard Kaczmarczyk który już kiedyś reprezentował Stary Grodków w Radzie Gminy Skoroszyce. Tego tematu nie rozwijam i czekam na przebieg wydarzeń. Mamy demokrację i każdy może wystartować w wyborach i tym samym " zmienić klucze ". Życzę powodzenia.

Pozdrawiam

Ireneusz Kowalski

IP Logged
Last Edited On: 11-01-2011 22:00:21 Autor admin for the Reason
Proba 1
 Tytuł:Wieść gminna.. 11-01-2011 17:10:24 
Anthony

Gość

Dochodzą mnie słuchy, że w zakładce "Handel Detaliczny" forum nie nadąża za zmianami...

Ten sklep ze zdjęcia "Przed i po liftingu" to aby jeszcze GS-owski ???         Face is new colour. Fakt. A boki nadal bez zmian w "płowej krasie"...    A z tyłu : na zdjęciach nie widać.  Ale mówi się, że jest tam "lunapark".  Masz Adminie taki sprawny aparacik - to pstryknij i tyły... Bo "ktoś" gotów sobie pomyśleć, że "Z przodu liceum - a z tyłu muzeum"... A ten drugi punkt to z "ogródkiem piwnym" szwankuje...   No jakże to tak ? Coś by z tym zrobić trza...

IP Logged
 Tytuł:Odp:Miło byłoby nam wszystkim..... 11-01-2011 16:44:11 
Anthony

Gość

Mamy demokrację, mamy pluralizm, w końcu mamy Unię Europejską (ale tak w zasadzie jest ona jeszcze bez wschodnich sąsiadów) - dlatego Twój punkt widzenia odbieram jako nie złośliwy lecz godny przemyśleń... Ostatnio oglądałem na YOU TUBE "List z Polski" i nawet w wielu wątkach się z Tobą zgadzam.

Uważam, że Twoja obecność na tym forum jest wskazana, dlatego PLEASE - zostań.

Kiedyś jeszcze na studiach po przepełzanym egzaminie z nauk politycznych wykładowca powiedział do mnie tak: "Ucz się chłopcze politologii, bo na wsi się politykuje i to Ci się kiedyś przyda na pewno".  I miał rację stuprocentową. Przydaje mi się. Teraz miałbym u niego piątkę na bank. Dlatego moja prośba: Pozwólmy Staremu Grodkowowi trochę popolitykować (oczywiście wszystko w granicach rozsądku). Zwłaszcza, że forma forum daje większe możliwości...   Żeby tylko Państwo "chcieli chcieć" się w to włączyć...  Kompy są, sieci neta działają (to wiem) - winna jest jakaś taka dziwna atmosfera. Ale jak widzę "przedwczoraj" na BIP SKOROSZYCE wrzucone z chyba 9-cio miesięcznym "poślizgiem" protokoły z sesji Rady Gminy Skoroszyce to zaczynam Was rozumieć...

Niedoinformowanym społeczeństwem rządzi się prościej i łatwiej... Bo ten papierowy "BIULETYN  GMINY SKOROSZYCE" to dla mnie raczej forma przekazu hołdu i psalmów dla władzy lokalnej...  I nie oczekujcie od tego pisma nic więcej. Bo tamte artykuły to jakoś tak "cenzuralnie" się tworzy w zaciszach gabinetów gminnych notabli...     Pozdrawiam.

IP Logged
Pokaż stron #  «pierwszapoprzednia21222324252627282930następnaostatnia»